7 Tips: voordat je met het AIP begint

door Claire
Ga je met het AIP beginnen? Lees dan deze 7 tips die je opweg kunnen helpen.

Geweldig! Je hebt de eerste stappen al gezet en wil graag beginnen met het auto-immuun protocol. Hier geef ik je 7 tips die kunnen helpen tijdens je avontuur. Onthoud vooral dat het erg persoonlijk is, iedereen ervaart situaties anders. Zelf ben ik stap voor stap op het protocol over gegaan, maar voor anderen kan dit juist weer averechts werken. In ieder geval zijn hier een aantal goede tips die je op weg kunnen helpen.

1. Lees je in

Eigenlijk een van de belangrijkste dingen. Als je aan dit artikel begonnen bent ben je dat eigenlijk al aan het doen! Toen ik net van AIP hoorde ben ik vrij snel van start gegaan maar ik heb wel alle tijd genomen om goed te lezen wat het nu inhoud. Daarmee bedoel ik veel verder dan wat je wel en niet kan eten. Lees bijvoorbeeld ook over slaap, stress en de re-introducties.

Er zijn bijvoorbeeld een aantal producten die wel AIP zijn maar niet voor iedereen even goed zijn. Zo zijn gefermenteerde groenten niet altijd even fijn voor mensen met een histamine probleem. Onthoud vooral dat AIP niet de regie over jouw leven moet overnemen, het is vooral belangrijk het aan te passen naar jouw behoeftes (en dat van je lichaam). Weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel heb ik een aantal handige links verzameld.

2. Voorbereiding: Voorraad

Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je begint. Dat verschilt voor iedereen maar meestal komt het er op neer dat de voorraad goed gevuld moet zijn. De eerste twee weken zijn meestal het moeilijkst en je moet er voor zorgen dat het minder makkelijk is om niet-AIP te eten. Zelf vind ik het fijn om er voor te zorgen dat ik maar 1 keer (max 2) boodschappen hoef te doen. De dag erna kan ik dan lekker in één keer alles klaar maken voor de hele week. Zeker het begin van de dag is belangrijk en daarom zorg ik ervoor dat ik altijd soep in de vriezer of koelkast heb staan. Vooral tijdens drukke dagen kan ik dan gewoon iets uit de vriezer halen en opwarmen.

3. Voorbereiding: Plannen

Toen ik met AIP begon had ik geen planning gemaakt, ik zou zo voor de rest van mijn leven eten dus dat zou wel goed gaan. Herken je dat? Nee? Mooi zo! AIP is niet voor altijd, en hoewel het moeilijk is in te schatten hoe lang het dan wel duurt is, is het wel goed om bezig te zijn wat je in de toekomst gaat doen. Bouw je langzaam op naar AIP, zorg dan dat je een plan hebt hoe je dit gaat doen. Bijvoorbeeld de eerste twee weken alleen het ontbijt aanpassen, daarna twee weken de lunch enz. Hierdoor is de kans kleiner dat je na 2 weken huilend brood zit te eten..

4. Verwacht een ‘Detox’

De eerste 3 weken zijn meestal niet de leukste. Net zoals bij elke andere grote verandering moet het lichaam even goed wennen. Dat wordt dan vaak een detox genoemd waarbij het lichaam alle ‘slechte’ stoffen uit het lichaam aan het pushen is. Het kan geen kwaad en zorgt meestal alleen voor wat hoofdpijn, mood swings of extra vermoeidheid. Constipatie komt ook vaak voor omdat je opeens veel meer groenten gaat eten. Maar dat betekent niet dat je deze symptomen moet negeren, zeker niet als het erger is dan dit. Luister echt goed naar je lichaam, als je het gevoel hebt dat AIP je nóg slechter laat voelen onderneem dan actie. Dit betekent niet per se dat het aan AIP ligt, maar het kan liggen aan heel veel omstandigheden. Eet je te weinig koolhydraten? Heb je nog last van andere aandoeningen of infecties? Ben je tegelijkertijd (onnodige) suppletie gestart?

Voor sommigen kan de overstap naar AIP zó groot zijn dat het lichaam dit niet aan kan. Het kan helpen om dan eerst over te stappen naar Paleo, zodat je daarna kan kijken of het AIP wel nodig is.

5. Ken je valkuilen

Deze is vooral heel belangrijk als je bijvoorbeeld nog een verslaving hebt lopen (hallo chips!). Bij mij zat dit vooral in de weg waardoor ik in het begin niet volledig van AIP heb kunnen profiteren. Eet je nu bijvoorbeeld elke dag een heel zoet ontbijt dan zal dat nu zeker gaan tegenvallen. Speel hier op in door het langzaam af te bouwen, of door in het begin naast je ontbijt nog een stuk fruit te eten. Ik heb altijd een probleem met chips gehad (ik kan wel een zak per dag eten..) en zorg er nu voor dat ik echt goed vol zit na een maaltijd waardoor die chips er niet meer bij kan. Door het erkennen van je valkuilen en ze te accepteren kun je er veel beter mee omgaan. Net als bij goede voornemens haken mensen namelijk af als het moeilijk wordt. Wees slim en bereid je voor!

6. Steun vanuit de omgeving

Niet iedereen gaat begrijpen waar je doorheen moet. Zelf had ik mij voordat ik AIP begon nooit aan een dieet gehouden, dus kwam het een beetje uit het niets. In mijn geval dachten mensen dat ik gewoon overdreef en een beetje de weg kwijt was geraakt. Dat is niet zo erg als Marjan van 3 straten verderop dat denkt, maar zodra je familie dat van je denkt is dat helemaal niet leuk. Probeer daarom op een rustig moment (liefst voordat je begint) goed uit te leggen waarom je dit doet en hoe belangrijk het voor je is. Zeker als het gaat om bijvoorbeeld gluten. Veel mensen kunnen denken dat je overdrijft en het laatste wat je wil is onbewust gluten binnen krijgen!

Sommigen mensen zullen er open voor staan, anderen wat minder. Je hoeft niet iedereen te overtuigen, zolang ze maar begrijpen dat dit belangrijk is voor jou.

7. Als laatst: Voor studenten

Ik moet toegeven dat ik niet de ‘typische’ student ben maar ik vind het toch belangrijk dit er even bij te zetten. Zelf was ik bezig met mijn eerste studie toen ik met AIP begon. Ik woonde in een studenten kamer en dat is wel extra vervelend. Het is heel fijn als je support kunt krijgen van je huisgenoten maar als het op de keuken aankomt kan het wel een slagveld zijn! Ik heb mij er in het begin vooral bij neergelegd dat ik waarschijnlijk gewoon een bepaalde hoeveelheid gluten wel binnen zal krijgen. Op dat moment had ik geen eigen pannen of snijplank. Die ben ik wel gaan kopen en heb ik zoveel mogelijk glutenvrij gehouden. Spreek duidelijk af met je huisgenoten wat van jou is, en zorg dat je een eigen kastje hebt die glutenvrij kan blijven. Ook hier geld dat het goed helpt als je het rustig uitlegt aan je huisgenoten zodat ze beter begrijpen waarom je dit doet.

Ga je met het AIP beginnen? Lees dan deze 7 tips die je opweg kunnen helpen.

Dit vind je misschien ook leuk..

Laat een Bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer lezen