AIP Havermout met Appel en Kaneel (Paleo, Glutenvrij, Lactosevrij)

door Claire
Havermout op het Auto-immuun protocol? Dit recept is helemaal AIP, Glutenvrij, Lactosevrij

Ontbijt is altijd wel iets wat moeilijk is voor veel mensen die naar het aip of paleo willen overstappen. Het eerste wat je vaak hoort is dat mensen echt niet weten wat ze dan voor ontbijt moeten eten. Persoonlijk vond ik het idee van warme maaltijden echt heerlijk voor in de ochtend, zeker in de wintermaanden, die er nu toch wel een beetje dichtbij gaan komen.

Hoewel ik zelf nooit echt een havermout liefhebber ben geweest, begon ik net voordat ik met het aip startte eigenlijk best graag havermout te eten. Raar hé hoe dingen zo kunnen veranderen? Nu is havermout niet echt een optie meer, naast dat het een graan is, is het ook een veel gevallen besmet met gluten. Gelukkig zijn er genoeg mensen die havermout wel af en toe kunnen eten, maar ik weet dat mijn lichaam dat echt niet kan hebben. Soms kun je ze wel glutenvrij vinden, maar dan blijft het wel een graan. Granen zijn ontstekingsbevorderend en hoewel ik begrijp dat sommige mensen ze nog wél eten ben ik zelf wel van mening dat het nodig is om deze te vermijden wil je de darmen echt laten herstellen.

Maar je komt hier natuurlijk vooral voor het recept neem ik aan 😉 Voor het recept van deze ‘havermout’ gebruikte ik tapioca parels, iets wat ik al heel lang wilde gebruiken maar ik wist niet hoe. En toen had ik opeens geen ontbijt meer in huis, tsja dan ga je ook maar wat improviseren! Je moet de parels wel van te voren laten staan in een laagje water, of je dit de avond van te voren alvast kan doen weet ik helaas niet. Dat zou het wel een veel makkelijker ontbijt maken.

Suiker in de ochtend?

Ik zeg het misschien wel heel vaak, maar toch vind ik het even belangrijk dit te bespreken bij het recept. Dit recept is niet bedoeld als iets voor elke dag, maar echt om er een speciale ochtend/moment van te maken. Er gaat naar mijn mening best veel suiker in, en dat kan echt wel averechts werken. Zeker als je er de ochtend mee begint. Om je bijnieren te ondersteunen is het eigenlijk het beter om een ontbijt te maken met minstens 40 gram proteïne, genoeg vet en eigenlijk minder koolhydraten/suikers. Deze kun je beter later op de dag eten. Dat zeg ik graag omdat ik toch ergens het idee heb dat mensen alleen de ja/nee lijstjes naleven maar niet nadenken over hoe het lichaam omgaat met deze stoffen.

Dat gezegd hebbende, maak alsjeblieft dit recept als je eens wat speciaals wilt uitproberen! Ik weet zeker dat het lekker zal smaken, en je kunt er zelf allerlei combinaties bij bedenken 🙂

Havermout op het Auto-immuun protocol? Dit recept is helemaal AIP, Glutenvrij, Lactosevrij
Havermout op het Auto-immuun protocol? Dit recept is helemaal AIP, Glutenvrij, Lactosevrij

AIP Havermout met Appel en Kaneel (Paleo, Glutenvrij, Lactosevrij)

Claire Ontbijt is altijd wel iets wat moeilijk is voor veel mensen die naar het aip of paleo willen overstappen. Het eerste wat… Recepten AIP Havermout met Appel en Kaneel (Paleo, Glutenvrij, Lactosevrij) European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 2 voted )

Ingrediënten

  • 40 gr. tapioca parels
  • 180 ml. water
  • 60 ml. Kokosmelk
  • 1 appel
  • 1 el. kaneel
  • 1 el. honing
  • yoghurt, kokossnippers of ander fruit voor erbij.

Bereiding

Neem een steelpannetje en doe hier de tapioca parels met het water in. Laat het minimaal 30 minuten staan.

Doe het vuur aan en giet het kokosmelk, de kaneel en de honing erbij. Laat het ongeveer 20 minuten koken totdat de parels helemaal doorzichtig zijn.

Ondertussen kun je de appel schillen en in hele kleine blokjes of schijfjes snijden. De grote hangt af van je eigen voorkeur.

Voeg de appel toe als de parels doorzichtig zijn geworden. Laat het nog een paar minuutjes warm worden en dan kun je het serveren met wat extra kaneel, kokossnippers, amandelen of ander fruit!

Dit vind je misschien ook leuk..

3 comments

Irene juni 19, 2019 - 2:58 pm

Wat een geweldige site! Inderdaad weinig info op internet te vinden mbt AIP. En die recepten! Heerlijk!

Reply
bijzonderautoimmuun juni 28, 2019 - 1:10 pm

Dankjewel Irene! Fijn dat het in de smaak valt 🙂

Reply
Maartje januari 5, 2021 - 9:21 am

Lijkt me heerlijk, die parels kan ik niet vinden hier. 40 gram eiwit?? Hoeveel eet je dan totaal aan eiwitten op een dag?

Reply

Laat een Bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer lezen