AIP Mindset: wanneer voeding NIET het probleem is | Deel 1

door Claire
Wat als voeding niet de oorzaak is achter jouw klachten?

De afgelopen tijd ga ik inwaarts, terug naar mezelf, zodat ik beter naar mijn lichaam kan luisteren. Dat klinkt waarschijnlijk super zweverig, maar ik beloof dat ik dit artikel zo concreet mogelijk ga houden 😉

Vorige week had ik het er al een beetje over, de laatste tijd merk ik dat voeding alleen het niet gaat oplossen. Dat is iets wat ik altijd al wist, alleen het is zo confronterend dat ik het eigenlijk negeerde. ‘Wat lost het dan wel op?’ hoor ik je al denken. Ik denk dat er 3 stappen zijn: Voeding, Mindset en ‘Rootcauses’. Nu ga ik er vanuit dat je al weet wat mijn visie op voeding inhoud, en sla ik deze stap even over. In dit artikel wil ik het over mindset hebben, binnenkort zal ik ook over ‘rootcauses’ schrijven.

Wanneer voeding het probleem niet is

Een paar weken geleden begon ik met een ‘AIP Reset’ Ik wilde terug naar de basics, terug naar de eliminatie-fase, vooral omdat ik mij niet helemaal top voelde. Ik had weer terugkerende klachten en sommige klachten bleven maar aanhouden. Inmiddels ben ik hiermee gestopt omdat ik mij iets heel belangrijks realiseerde: soms is voeding het probleem helemaal niet! Natuurlijk is voeding belangrijk, ik schrijf niet voor niets over het aip 😉 Maar wat je soms ziet is dat voeding overal de schuld van krijgt, en dat mensen nóg meer producten gaan vermijden. Dat is zeker niet de insteek van het AIP.

Mindset

Soms ligt de oorzaak van je klachten veel dieper en zul je hiermee geconfronteerd worden. Die oorzaken heten ‘rootcauses’ maar dat is iets waar ik later op terug kom. Wat namelijk ook heel belangrijk is, is jouw mindset, jouw relatie met voeding. Je kunt gezonder gaan eten, supplementen en medicijnen nemen, tests laten doen, maar als je jouw mindset niet aanpast zul je toch een groot stuk van het avontuur missen. Als voeding nog steeds een straf, beloning of een plicht blijft, waar ben je dan?

Meer voeding vermijden is niet altijd het antwoord

Er zijn zeker een aantal momenten dat (tijdelijk) meer voeding vermijden iemand goed kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan iemand met IBS die Fodmaps niet kan verdragen. Maar zelfs dan is het van belang om goed te kijken naar de manier waarop je met voeding omgaat. Toen ik met die AIP Reset begon, kreeg ik alleen maar meer stress. Waarom? Omdat ik voeding de schuld gaf van mijn problemen, mezelf ging beperken en mezelf afstrafte. Er lag opeens zoveel focus op hoe ik at, terwijl ik dat voorheen eigenlijk nooit deed. Wat bij mij ook speelde, het ging al lange tijd stabiel en ik verwachtte eigenlijk niet zoveel van die AIP Reset. Het voelde dus echt als een verplichting, en dat is nu juist wat het AIP niet moet zijn.

Ik ben natuurlijk niet gestopt met het auto-immuun protocol, alleen ik leg de focus even ergens anders op. Ik probeer veel meer te genieten van wat ik eet, maar ik probeer het ook gewoon te zien zoals het is. Het is geen beloning, geen straf, het gaat mij niet voldoening geven. Dat is iets wat je uit jezelf moet halen. Daarbij probeer ik ook veel beter te kijken naar hoe ik leef. Slaap, beweeg en geniet ik wel genoeg? Daar zitten ook wat praktische oefeningen bij die ik graag met je deel! 🙂 

Beter luisteren naar wat het lichaam nodig heeft  (geen impulsaankopen)

Soms hebben we een intense behoefte aan bijvoorbeeld zoetigheid of zoute snacks. Helaas lost het eten van meer van deze producten dit niet op, het kan het juist erger maken! Dan probeert het lichaam je juist duidelijk te maken dat er iets aan de hand is. Ga op onderzoek uit! Zin in zoet kan bijvoorbeeld door te veel candida komen, zout kan aan de bijnieren liggen. Of heb je misschien gewoon niet genoeg gegeten vandaag? Als ik in de winkel sta en allerlei dingen wil kopen die niet op mijn lijstje staan, dan vraag ik mijzelf: wil mijn lichaam dit echt of wil mijn hoofd dit? Vaak is het dan een emotioneel iets, dus laat ik het dan toch liggen. 

Emoties erkennen en accepteren

Dit heeft ook een beetje met het bovenstaande te maken, maar gaat iets verder. Zoals ik al zei koppelen we vaak emoties aan bepaalde voeding. De kunst is eigenlijk om deze emoties te herkennen zodat je begrijpt waarom. Als je bijvoorbeeld voeding gebruikt om jezelf te troosten, is het al een hele stap als je dit erkent. Je gaat dan veel beter zien wanneer je dit doet. Vaak is het dan een kwestie van de emotie ervaren en accepteren in plaats van deze weg te eten. Meditatie en mindful eten kan hierbij helpen, maar ik denk dat ‘journaling’ ook een goed hulpmiddel is. Dat is net zoiets als een dagboek bijhouden maar dan speciaal voor jouw gevoelens met betrekking tot eten. (dit werkt ook goed voor het vinden van problemen met specifieke voeding)

Plannen…. !

Als je nooit weet wat je gaat eten ben je uiteindelijk de hele dag aan het nadenken over wat je móet eten. Het geeft mij zoveel rust in mijn hoofd als ik alles al in huis heb en weet wat ik ga eten. Ik hoef niet meer op het laatste moment nog naar de winkel, en ik ga ook niet naar bed met het idee dat ik morgen die hele koelkast moet gaan uitpluizen. Voor mij werkt het dus goed als er niet zoveel druk op ligt dat ik goed moet blijven eten. Het gaat automatisch: ik pak het uit de koelkast en warm het op of maak het klaar.

Afleidingen

Het punt is vooral dat je dus niet zoveel druk legt op wat je eet. Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt (veel belangrijker dan je denkt!) maar ook genoeg plezier hebt. Doe eens wat leuks of iets nieuws wat je nog nooit hebt gedaan. Misschien denk je dat dit er niets mee te maken heeft, maar ik heb zelf ervaren dat het veel helpt. Zodra je namelijk naar buiten gaat en allerlei nieuwe dingen gaat doen, kun je daar weer voldoening uit halen. Je hoeft je niet te troosten met eten en je wordt minder snel verleid. Te weinig slaap of beweging kan er ook voor zorgen dat je behoefte gaat krijgen aan zoete dingen en dan vergt het heel veel zelfdiscipline om je aan je plannen te houden.

Meer voeding vermijden is dus zeker niet altijd de oplossing!

Soms spelen er ook hele andere dingen, dat zijn bijvoorbeeld die rootcauses waar ik het in een volgend artikel over wil hebben. Dat is namelijk vaak ook een heel groot avontuur. Alles heeft invloed op elkaar, en zo kunnen dingen als Candida of vitamine tekorten ook een rol spelen in jouw relatie met voeding. Hoewel voeding dus een hele goede eerste stap is, is het niet het enige antwoord op je problemen. 

AIP Mindset: wanneer voeding niet het probleem is. Gaan jouw klachten niet helemaal weg tijdens het AIP? Lees dit artikel om erachter te komen wat er dan aan de hand kan zijn!

Dit vind je misschien ook leuk..

1 comment

Laat een Bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer lezen