AIP of Paleo Tijdens Vakantie

door Claire
AIP of Paleo tijdens je vakantie of weekendje weg? Lees in dit artikel alle tips!

Een paar weekjes geleden mocht ik naar een summer school in Procida, Italië. Dat was echt een geweldige ervaring. Ik ben zelfs een paar dagen eerder vertrokken om nog in mijn eentje te kunnen genieten van Napels. Maar zoals je je kunt voorstellen is het best eng om op reis te gaan met allerlei en voeding restricties en lichamelijke beperkingen. Omdat ik weet dat het echt als een mega obstakel voelt om op reis te gaan leek het een goed idee om dit artikel te schijven. Hoewel ik zelf niet strikt AIP of zelfs Paleo gebleven tijdens mijn tijd in Italië (daarover later meer) maar kan ik wel een aantal goede tips geven. Dus hieronder alles over reizen!

Onderweg

Trein, auto, bus, fiets, vliegtuig. Allemaal hele andere manieren van reizen, allen met veel impact op jouw lichaam en jouw dieet. Reizen via trein en bus doe ik vrij vaak, maar met vliegtuig was toch nieuw voor mij voor mij. Bij een korte vlucht heb ik zelf niet de neiging om eten mee te nemen, maar ik kan mij voorstellen dat dit bij een hele lange vlucht wel fijn kan zijn. Hieronder vind je een paar dingen waar je even over na kunt denken tijdens het voorbereiden.

 • De reistijd. Maakt niet uit met welk vervoersmiddel je gaat, het is altijd goed om even te visualiseren hoe dit eruit gaat zien. 8 uur in de auto? Dan is het fijn als je zelf eten mee kunt nemen in een koelbox, of uitzoeken of je ergens uit eten kunt. 3 uur lange vlucht? Dan is het misschien juist fijn om van tevoren en erna genoeg te eten. In de trein vind ik het vaak fijn om een Stanley Food Jar mee te nemen gevuld met soep. Dat blijft 24 uur warm en dan hoef je je geen zorgen te maken dat het voedsel bederft.
 • Aankomst. Als je eenmaal bent aangekomen is het ook fijn om alvast te weten wat je vervolgens moet doen. Ik vloog deze keer vrij laat, dus ik had niet echt behoefte om nog iets te eten of iets te doen. Als ik met de trein of de bus reis dan vind ik het wel fijn als ik er al voor gezorgd heb dat ik even kan uitrusten en kan eten vlakbij de plek waar ik aankom. Het is altijd fijn om te weten wat er allemaal in de buurt is. Zo voorkom je dat je bij aankomst nog in de stress schiet omdat je niet weet waar je naartoe moet.
 • Goedkoper is niet altijd beter. Ik kan soms nogal moeilijk zijn met geld, zeker omdat ik al zoveel geld uitgeef aan voeding. Inkorten op het budget voor alle andere dingen is dan vrij snel gedaan, en soms ook gewoon echt heel handig. Maar als het gaat om de reis naar jouw vakantie bestemming (of terug naar huis) zou ik dit echt afraden. Reizen is zo vermoeiend en zwaar voor het lichaam, zonder dat je het door hebt. Ik had er bijvoorbeeld nogal spijt van dat ik een goedkopere vlucht had geboekt waardoor ik nog uren lang moest reizen vanaf het vliegveld. Dat was het echt niet waard (en bovendien ging het geld weer in al het andere vervoer).
 • Eenmaal thuis. Dan is de reis voorbij en kun je eindelijk weer voor jouw eigen tv hangen. Totdat je erachter komt dat er niks in huis ligt en je nog avondeten moet koken! Om te voorkomen dat je dan weer allerlei dingen gaat bestellen (waar je mogelijk niet tegen kan) kun je beter voor je vertrekt wat extra’s voor in de vriezer maken. Zo maak ik aan het eind van de week altijd een grote pan soep. Wat overblijft, gaat in de vriezer en als ik dan thuis kom na een lange reis is het zó fijn om niet te hoeven koken.
Uit eten

Uit eten gaan tijdens de vakantie is natuurlijk super fijn, maar het is wel even spannend of het allemaal goed gaat. Het is voor mij al een tijdje geleden dat ik dingen ben gaan introduceren op het AIP. Ik heb dus uiteindelijk de keuze genomen om niet strikt te zijn met voeding. Ik weet op zich best goed wat mijn lichaam wel en niet aan kan en dat is nou juist het belangrijkste. Ik ging niet elke dag uit eten en wisselde af met zelfgemaakte (veel gezondere) maaltijden. Daarnaast heb ik goed rekening gehouden met wat mijn lichaam allemaal kan hebben. Maar dat betekent niet dat ik helemaal van mijn normale voedingspatroon afwijk. Ik bleef nog steeds opletten met gluten, soja en melk, deze kan ik absoluut niet binnen krijgen. Hieronder dus wat van mijn eigen ervaringen.

 • Taal. Leer de woorden van de ingrediënten die je niet mag eten in de lokale taal. In de meeste landen spreken de mensen wel Engels, maar helaas is dat niet overal zo. In Italië had ik daar soms wel moeite mee, gelukkig waren er Italiaanse studenten die mij konden helpen. Als je heel veel ingrediënten moet vermijden is het misschien handig om een kaartje te maken met alles in de lokale taal. Ook niet overal is het zo dat allergenen dik gedrukt staan op verpakkingen.
 • Houd het simpel. Natuurlijk wil je de meeste speciale en exotische gerechten proberen. Soms is het veiliger om het gewoon even simpel te houden. Als je in de eliminatie-fase van het AIP zit dan is de makkelijkste optie gegrild/gebakken vlees of vis met een salade of groenten ernaast. Bijna elk restaurant kan daar wel iets mee. Kies ook niet gerechten waar ze wel 10 aanpassingen moeten doen om het voor jou eetbaar te maken (maar dat snap je zelf denk ik ook wel 😉
 • Verkennen. Het is handig als je van te voren al een beetje weet in wat voor restaurants je kunt eten. Ik ben meestal niet van het plannen op vakantie, maar dat was nu toch wel handig geweest. Gelukkig is er in Italië in de meeste restaurants wel een glutenvrije/melkvrije optie. Om te voorkomen dat je echter op de avond zelf stress gaat krijgen over eten kun je beter een aantal restaurants opzoeken en hier een lijstje van maken. Dan kun je altijd op de avond zelf nog kijken wat het dichtstbij of het lekkerst is.
Zelf Koken

Gelukkig is het ook mogelijk om gewoon zelf je maaltijden klaar te maken. Daarom plan ik graag een overnachting op een plek waar ik de mogelijkheid heb om zelf te koken. In Italië verbleef ik zowel in hostels als in een klein appartement waar ik toegang had tot een (eigen) keuken. Voor het ontbijt en de lunch zorgde ik zelf, voor het diner ging ik soms naar een restaurant. Ik doe dan eigenlijk wat ik zelf thuis ook doe, ik maak een grote pan eten klaar die ik dan voor de andere dagen ook nog kan gebruiken. Zo hoef ik niet elke dag uren in de keuken te staan, hoogstens om het even op te warmen. Andere tips:

 • Supermarkten. Ga van tevoren op zoek naar supermarkten in de buurt, dat scheelt een hoop zoek werk terwijl je ook lekker had kunnen genieten van je vakantie. Zoek van te voren ook even op of ze hier allergeenvrije vervangers hebben als je dat eet, niet alle supermarkten hebben zo’n groot assortiment. Ook kan het aanbod van groenten nogal verschillen per land, sta dus niet versteld als je geen broccoli kunt vinden..
 • Weekmenu. Nou dit is niet voor iedereen natuurlijk, de een kan hier super blij van worden de ander moet er niet aan denken. Persoonlijk heb ik hier niet zo’n behoefte aan. Ik zie wel wat er in de winkel te vinden is en waar ik zin in heb op dat moment. Als je het wel fijn vind dan kun je wat recepten uitprinten of op je telefoon opslaan. Zo heb je altijd fijne recepten bij de hand. Ben je echt van het plannen? Dan kun je natuurlijk gelijk aan de slag met een weekmenu. Een indicatie van wat voor gerechten je zou kunnen maken op welke dag zou ook kunnen helpen.
 • Budget. Geld eigenlijk ook wel voor het uit eten gaan, maar er komt natuurlijk wel geld bij kijken. Want hoeveel wil je nu daadwerkelijk uitgeven aan eten? In sommige landen kan de prijs van voeding echt heel hoog zijn, in andere valt het weer mee. Italië was voor mij relatief goedkoop, zeker groenten hadden een prima prijsje. In IJsland waar ik eerder ben geweest weet ik dat het echt heel duur was om eten te kopen in de supermarkt. Als je restricties hebt qua voeding dan kan een vakantie veel duurder worden dan verwacht, dus dat is zeker iets om goed over na te denken.
 • Tupperware of thermoskannen. Als je eten zelf maakt en mee wilt nemen is het natuurlijk fijn als je het dan ook ergens in kan bewaren. Hoe praktisch plastic ook is, ik raad het sterk af. Plastic bevat veel stoffen die in het eten kunnen lekken en schadelijk zijn voor het lichaam. Zelfs als je het al jaren hebt liggen kun je beter kiezen voor glas of roestvrij staal. Dat lijkt helemaal niet handig op reis, maar dat valt best mee. In Italië had ik zelf een grote weckpot gekocht om mijn lunch in te bewaren, dat was helemaal zo zwaar nog niet. Eten wat ik over had en daar niet in paste, bewaarde ik in de koelkast in de borden van het appartement. Natuurlijk wel even alles opeten of weggooien voordat je weer vertrekt 😉
Grenzen bewaken

Reizen is heerlijk om te doen en kan vernieuwing en energie geven. De nieuwe omgeving en alle leuke ervaringen kunnen voor een boost zorgen en je vermijd alle stress van werk of thuis. Toch is het makkelijk om over je grenzen te gaan, juist tijdens een vakantie. Probeer dus van tevoren goed na te denken over jouw grenzen. Wat wil je absoluut niet anders doen als je op vakantie bent? Voor mij waren dat slaap en stress. Deze zijn is echt heilig voor mij en ik weet dat ik dat echt nodig heb om goed te functioneren. Nu kon dat tijdens mijn week weg wel beter dan ik had gewild, maarja het blijft een proces. Wees ook bewust van de limieten van jouw lichaam en plan geen lichamelijke zware tochten. Het lijkt op de kaart misschien wel makkelijk te doen maar in het echt kan dit toch echt anders lopen. Wees dus eerlijk tegenover jezelf. Als je te moe bent en dat stuk lopen naar dat mooie musea echt niet meer aan kan, dan is daar niets mis mee! Je bent er om te genieten en niet om jouw lichaam nog meer te belasten.

Heb jij nog tips voor op vakantie gaan tijdens het AIP of Paleo? Deel ze in de comments! Wil je meer weten over mijn eigen ervaringen tijdens mijn reis en het AIP? Bekijk dan mijn instagram pagina waar ik zoveel mogelijk probeer te delen.

AIP of Paleo tijdens je vakantie of weekendje weg? Lees in dit artikel alle tips!

Dit vind je misschien ook leuk..

Laat een Bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer lezen