AIP Rootcauses: opzoek naar de achterliggende oorzaak |Deel 2

door Claire
AIP Rootcauses, wat is de achterliggende oorzaak achter jouw klachten?

En we zijn weer terug! Het is alweer een tijdje geleden dat ik een artikel heb geschreven, maar deze had ik nog beloofd. Dit artikel is een vervolg op AIP Mindset, waarin ik in ga op de mentale kant van het aip. Daarom leg ik ook de nadruk op het feit dat meer voeding vermijden zeker niet de oplossing is. Dat is iets waar ik in dit artikel op verder wil bouwen. Hier wil ik het namelijk gaan hebben over de achterliggende oorzaak van jouw klachten.

Waarom voeding niet genoeg is

Voeding is zeker een belangrijk aspect, maar het is niet de oplossing voor elk probleem. Daarmee wil ik niet zeggen dat paleo of aip gaan eten niet helpt. Voor sommige mensen is het de perfecte oplossing en verdwijnen hierdoor al hun klachten. Voor de meeste mensen is het echter nog maar het begin. Bepaalde voeding kan een trigger zijn, maar het hoeft niet per se de oorzaak achter het probleem te zijn. Ook zijn er veel mensen die ondanks het aanpassen van hun eetpatronen nog steeds klachten overhouden. Dat is zeker een teken om dat uit te gaan zoeken.

Hoe zoek ik dat uit?

Het eerste wat ik je aanraad is het maken van een lijst van al je symptomen. Echt allemaal. Er zijn een paar lijsten op internet te vinden zoals deze die je kunnen helpen. Probeer zo duidelijk mogelijk op te schrijven wat je voelt en wanneer, zo krijg je een beter overzicht van wat er aan de hand is. 

Daarnaast is het goed om opzoek te gaan naar een specialist die jou met deze klachten zou kunnen helpen. Vaak gaan we naar een arts of een dokter voor één of twee symptomen. Dan ook nog eens zonder te weten of die persoon daar wel genoeg ervaring mee heeft. Ik ben zelf wel eens bij een dokter terecht gekomen waar ik er pas later achter kwam dat hij het zelf ook niet wist! Tjsa, dan zit je daar toch mooi voor niets. Wees niet bang om te bellen en te vragen wat de behandelmethode is van die specialist, zo kom je niet voor verassingen te staan.

Waar moet ik naar opzoek?

Het is natuurlijk ook fijn om zelf een beetje een idee te hebben van wat het probleem nou zou kunnen zijn. Dat is natuurlijk volkomen persoonlijk, maar er zijn een aantal dingen die vaak voorkomen bij mensen die niet beter worden op het aip of paleo. Overigens wil ik er wel even bij zeggen dat je ook veel geduld moet hebben. Je bent niet van de een op de andere dag ziek geworden, en het kan dus wel even duren voordat je lichaam zich hersteld. 
Hieronder een lijstje met mogelijke rootcauses.

Mogelijke Rootcauses
  • Trauma:  De darmflora en het brein hebben veel meer met elkaar te maken dan we denken. Interessant artikel dat hierover gaat beschrijft hoe mensen met PTSD een andere darmflora hebben. Ook een aantal bactieriën die een connectie hebben met het immuunsysteem komen bij deze mensen minder voor. Zelf heb ik mij er nog niet genoeg over ingelezen om er veel over te schrijven maar het is zeker een interessant onderwerp.

  • Infecties/Lyme: Iets waar Izabella Wentz hele duidelijke artikelen over schrijft. Het gaat erom dat het immuunsysteem reageert op bijvoorbeeld bacteriën en de eitwitstructuren hiervan onthoudt. Helaas lijken deze structuren soms ook op eiwitten van het eigen lichaam zodat dit die auto-immuun reactie weer triggered. Zeker iets om je in te lezen als je het idee hebt hier last van te hebben. 

  • Maagzuur: er heerst het idee dat opkomend maagzuur komt doordat er een teveel aan maagzuur is. In veel gevallen (niet alle natuurlijk) komt dat echter door een tekort aan maagzuur! Hierdoor kun je voeding ook niet goed verteren en overleven bijvoorbeeld parasieten heel goed in het lichaam. Deze kunnen op hun beurt weer een lekkende darm bevorderen. Het kan ook voor klachten zoals buikkrampen en een opgeblazen gevoel zorgen.

  • Stress: Daar is ie weer, maar het is en blijft echt een belangrijke. Tot op een zekere hoogte is stress goed, maar zodra het om chronische stress gaat is het echt oppassen. Chronische stress heeft effect op een lekkende darm doordat het hormoon cortisol wat tijdens stress geproduceert wordt bepaald hoe dichtbij de cellen van de darmwand bij elkaar staan. Ook het hormoon CRH heeft hier veel mee te maken. Chris Kesser heeft hier ook een vrij toegankelijk artikel over geschreven. Hij gaat niet in op de processen zelf maar legt het wel duidelik uit. The Paleo mom gaat wel in op deze processen in dit artikel

  • Antibiotica/medicijngebruik: Bepaalde medicatie en alle antibiotica kunnen de lekkende darm juist bevorderen. Antibiotica tasten de darmflora aan maar bijvoorbeeld dat doen de anticonceptie pil, maagzuur remmers en pijnstillers ook.  Soms zijn medicatie echter hard nodig, zeker als het gaat om pijnbestreiding is dit een gevoelig onderwerp. Mijn standpunt is zeker niet dat iedereen moet stoppen met medicatie, maar wees er gewoon heel bewust mee. Kijk of je het kunt beperken en als dit niet kan of je de schade misschien kunt beperken. Misschien wel doormiddel van probiotica.

  • Zware metalen: Sommige problemen zoals candida kunnen weer een teken zijn dat van de aanwezigheid van zware metalen in het lichaam. Maar de aanwezigheid van zware metalen die zich binden aan eiwitten in het lichaam zelf kan al een trigger zijn van auto-immuniteit. Dit zal ik hier niet helemaal uitleggen. Als je daar meer over wilt lezen kun je dit artikel van Dr. Kharrazian lezen

  • Schimmel: hiermee bedoel ik niet lichamelijke schimmel maar juist schimmel in de omgeving waar je leeft. Sterk onderschat, maar het kan voor een scala aan gezondheidsproblemen zorgen.  

Dit zijn er natuurlijk maar een paar, er zijn heel veel mogelijkheden. Dit is vooral een korte opsomming van rootcauses waar niet vaak over gepraat wordt, die ik toch heel belangrijk vind.  Het is en blijft daarbij ook heel persoonlijk wat de achterliggende oorzaak nou is. Hoe dan ook blijft het belangrijk dit uit te zoeken, onder begeleiding van iemand die daar echt verstand van heeft. Een natuurkundige of orthomoleculaire arts weten hier vaak wel raad mee. Blijf vooral ook zelf veel opzoeken, jij kent jouw lichaam het beste. 

Ik hoop dat ik je hiermee wat duidelijkheid heb kunnen geven over de achterliggende oorzaak. 🙂 Tot snel!

Rootcauses: Opzoek naar de achterliggende oorzaak van jouw gezondheidsproblemen? In deze post geef ik je wat tips waar je gelijk mee aan de slag kunt!

Dit vind je misschien ook leuk..

Laat een Bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer lezen