Dit recept is onderdeel van het 2018 AIP Paasmenu
Een quiche maken is vrij makkelijk, snel en heerlijk om als lunch of ontbijt te eten. Eieren zijn bijna heilig binnen paleo, ze worden overal in gebruikt. Dat is natuurlijk best logisch, maar niet altijd handig. Veel mensen kunnen helemaal niet goed tegen eieren, ik ben daar eentje van. Maar dit is toch een quiche recept? Zeker wel, alleen zonder ei!
Om het toch goed te laten smaken maak je een soort bloemkool kaas-achtig mengsel. Klinkt heel raar maar het smaakt echt heerlijk. Zeker in combinatie met de asperges, en misschien voeg je wel wat spek toe. De quiche is in principe vegan als je overal kokosolie voor gebruikt in plaats van rundervet, maar ik weet niet of dat wat doet met de smaak. Zelf vind ik het rundervet iets toevoegen aan de smaak van de quiche.
Het recept voor het deeg van de quiche heb ik deels geleend van deze pizza van Holistic Squid. Je kunt de cassave vers kopen maar het zal zeker geen probleem zijn als je ingevroren stukken koopt. Meestal gebruik ik liever ingevroren cassave omdat ik dan zeker weet dat ik geen miskoop heb. Het is mij al zo vaak gebeurd dat ik een cassave koop die van binnen helemaal verrot is, zoals bij het maken van dit recept ook gebeurde..
Ik vind het heel leuk om te horen of het recept bevalt, laat een berichtje achter in de comments!



Ingrediënten
- Voor het deeg:
- 300 gr Cassave
- 2 el Rundervet of kokosolie
- 1 tl. bakpoeder
- 1 el arrowroot poeder
- zout
- peper
- tijm
- 1,5 el kokosmeel
- Voor de vulling:
- 300 gr asperges
- 1 prei
- 200 gr bloemkool
- 6 el. kokosyogurt
- peper
- zout
- knoflook
- arrowroot
- citroen
- uipoeder
- 1 el. rundervet of kokosolie
Bereiding
Eerst de bodem
Cassave schillen, snijden en voor 20 minuten koken in water.
Na 20 minuten koken moet de cassave zacht zijn, van binnen mag hij echt niet wit zijn. Giet bijna al het water weg, houd een heel klein laagje over.
Prak alles tot een purée, voeg een eetlepel rundervet toe en de bakpoeder, kruiden, kokosmeel en arrowroot poeder. Meg dit zo goed mogelijk, vooral wanneer het nog warm is. Hoe meer de cassave afkoelt hoe moeilijker het mengen wordt. Je kunt het in een keukenmachine doen maar ik vind dat altijd zo'n gedoe en het blijft overal plakken omdat het snel afkoelt.
Vet de bakvorm in met de rest van het vet of de olie. Verspreid het mengsel met je handen over de bakplaat. Prik met een vork gaatjes in de onderkant en laat het 10 tot 15 minuten bakken op 180 graden.
Nu voor de vulling
Laat de bloemkool 12 minuten koken in een laagje water van ongeveer een centimeter (12 minuten)
Ondertussen was en snij je de prij in ringetjes. Doe deze alvast in de pan.
Snij het onderste gedeelte van de asperges eraf, meestal hoef je groene asperges niet te schillen dus kun je ze gelijk in kleine stukjes snijden. Ik heb ze in stukjes van 1 cm of kleiner gesneden. Bewaar de topjes voor op de quiche.
Bak de prei en de asperges in rundervet of kokosolie beetgaar. Bewaar dit in een apart bakje als je het de dag van te voren maakt.
De bloemkool zal nu gekookt moeten zijn, pureer het tot een glad mengsel en voeg er een snufje zout, peper, het uienpoeder, de kokos yoghurt en een beetje citroensap toe. Bewaar dit ook apart als je het van te voren maakt. Anders meng je het met de asperges en de prei en giet je het over het cassave deeg heen. Ook de asperge topjes kunnen er op.
Laat het geheel nog 15 minuten bakken in de oven op 180 graden.