Chronisch ziek + studeren, kan dat wel?

door Claire
Chronisch ziek maar je wilt wel studeren? Heb je geen idee hoe je dat met aanpakken? In deze blogpost bespreek ik enkele tips en wat ervaringen over studeren als je chronisch ziek bent.

Studeren lijkt zo’n vanzelfsprekend iets! Ik vond het best moeilijk om toe te geven dat ik het niet meer vol hield. Ik voelde mij zo uitgeput, kwam niet meer aan alle opdrachten toe. Alleen al de gedachte gaf mij zoveel stress, ik kon wel huilen. Uiteindelijk ben ik toch gestopt en heb ik voor mezelf gekozen. Ik wist dat het niet meer ging en dat het niet de moeite waard was. Nu alweer bijna 3 jaar verder en ik ben weer aan het studeren, aan de universiteit en ik woon weer op mezelf! Daar ben ik best trots op, maar zoals je merkt was het niet altijd zo vanzelfsprekend voor mij. Anderen hebben vaak wel het idee dat het goed zal komen. Het klinkt ook best raar dat iemand niet zou kunnen studeren vanwege een lichaam dat niet mee werkt. Helaas is het soms toch zo.

Gelukkig hoeft het niet voor altijd zo te zijn. Hoewel het kan lijken dat studeren veel te moeilijk is als je chronisch ziek bent, denk ik dat het echt wel mogelijk is. Het zal niet altijd even makkelijk zijn, of even leuk, maar het is het zeker wel waard om te proberen. Daarom wil ik vandaag graag even wat tips delen voor als je wilt gaan studeren terwijl je ziek bent. Er is niet zoveel over te vinden op het internet dus ik snap dat mensen er onzeker over kunnen zijn. Want wat als het dan toch mis gaat? Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Het zou zonde zijn om jouw dromen voorbij te laten gaan!

Een studie kiezen

Helaas is niet elke studie haalbaar. Dat zou natuurlijk fijn zijn, maar in de praktijk werkt het toch even anders. Zelf was ik begonnen aan een studie aan de kunstacademie voordat ik mijn diagnose kreeg. Dat was echt een 9 tot 5 studie waarbij je daarnaast nog super veel tijd moest besteden aan allerlei projecten. Dat is best vol te houden als je min of meer gezond bent, maar voor mij werd het uiteindelijk te zwaar. Niet alleen dat, ik wist dat ik nooit een baan zou vinden in de mode-industrie met mijn situatie. Ik wilde geen risico’s nemen en pakte mijn kans om iets anders te zoeken.

Let dus goed op met het uitkiezen van de studie je wilt gaan doen. Bij de meeste studies aan de universiteit weet ik dat ze vrij flexibel zijn met het rooster. Soms kun je ook 4 jaar over de studie doen in plaats van 3, zodat je de vakken verspreid. De meeste kunstacademies doen dat helaas niet. Sommige universiteiten bieden wel de mogelijkheid om vakken te volgen aan de kunstacademie. Ook super leuk! Helaas weet ik zelf niet zo veel af van andere HBO en MBO studies. Wat ik wel merk is dat ze het fijn vinden als je van te voren een gesprek aanvraagt bij de decaan. Die kan je helpen met de mogelijkheden binnende studie. Zo krijgen zij ook een goed beeld van jouw situatie en weten ze wat ze van je kunnen verwachten.

Voorbereiden op de studie

Misschien niet even relevant voor iedereen, maar voor mij was het echt nodig om goed voorbereid het studiejaar te beginnen. Niet per se op echt ‘studiegebied’ maar juist fysiek. Ik wist dat het voor mij weer een uitdaging zou worden om bijvoorbeeld elke dag vroeg op te staan. Ik heb mezelf dus langzaam getraind om weer vroeg op te staan. Ook het eten voor de rest van de week voorbereiden heb ik moeten ‘oefenen’. Vooral om te kijken waar ik stond, en om alvast te wennen aan al die dingen die ik straks ook zou moeten doen. Het is namelijk best eng hoor om zo opeens weer te gaan studeren. Er komen ineens allemaal twijfels naar boven. ‘Maar wat als ik nou te moe ben?’ ‘Wat als ik niet meer zo goed kan schrijven?’ ‘Ga ik al dat leeswerk wel volhouden?’ Door mezelf van te voren te testen heb ik ook meer vertrouwen gekregen dat ik het wel kon.

Wat heb je nodig voor een goede week?

Daarnaast heb ik nog verder gekeken naar mijn huidige situatie. Wat is er voor mij allemaal nodig dat het gaat lukken? Er waren sowieso een aantal dingen waarvan ik wist dat ik niet zonder kon. Goed eten, genoeg slaap, yoga, dat zijn een paar van de dingen die er echt voor zorgen dat ik het goed volhoud. Ik weet dat als ik een paar dagen niet goed slaap, dat gelijk effect heeft op de rest van de week. Ook voeding en genoeg ontspanning en leuke dingen doen zijn zó belangrijk. Jammer genoeg zijn het vaak dingen die we overslaan.

Op tijd aan huiswerk beginnen

Oké ik weet dat deze een cliché is maar het is echt waar. Hoewel het niet altijd lukt probeer ik zoveel mogelijk mijn huiswerk ruim van te voren af te maken. Met een goed weekend maak ik het meeste huiswerk voor in de week al af. Zeker het lezen van teksten doe ik graag ver van te voren. Er gaan sowieso dagen zijn dat je wakker wordt en weet dat het gewoon geen goede dag gaat zijn. Om een domino effect op de rest van de planning te voorkomen, is het fijn als je zoveel mogelijk af hebt. Dan is het veel minder erg als het een dag even niet goed gaat. Zo voorkom je ook een hele hoop stress.

Plannen, plannen en nog eens plannen!

Naast het op tijd maken van huiswerk is er nog zo’n cliché: een planning maken. Ik denk niet dat er één manier is om te plannen, iedereen moet echt doen wat diegene fijn vindt. Als het om huiswerk gaat, en zeker om het lezen van teksten, houd ik er helemaal niet van om te plannen. Ik plan dus ook niet in welk huiswerk ik wanneer ga doen. Dat laat ik helemaal over aan mezelf op dat moment! Wat ik wel doe is het overzichtelijk maken van de komende maanden. Grote deadlines gaan in mijn Google Calendar, net als alle teksten en opdrachten die ik moet maken. Zo weet ik wel wat er allemaal gedaan moet worden. Ook als ik van te voren weet dat er moeilijke dagen aan gaan komen (veel stress, menstruatie, etc.) probeer ik dat te noteren. Als ik dan een moment heb dat het goed gaat, weet ik gelijk wat het belangrijkste is op dat moment. Door het opschrijven van moeilijke dagen weet ik juist weer wanneer het absoluut niet kan. Zo kan ik rekening houden met die dagen.

College’s en werkgroepen volgen

Nu verschilt de organisatie bij elke studie nogal maar ik denk dat er een paar algemene belangrijke punten zijn. Een volger op instagram gaf als advies om alle colleges te volgen, ookal zijn ze niet altijd verplicht. Bij mijn studie zijn er niet zoveel verplichte college’s maar ze zijn zeker wel relevant. Zoals die volger aangaf wordt er op tentamens vaak gevraagd naar informatie dat alleen in de college’s is besproken. Jammer dus als je dat college net gemist hebt! Bij sommige studies worden college’s weer opgenomen of gefilmd, dus dan is dat probleem wel minder groot. Zelf vraag ik wel eens aan een mede student of zij het college kan opnemen voor mij (met toestemming van de docent natuurlijk).

Het hangt wel veel van de soort studie af. Antropologie is een vrij kleine studie en de meeste hoorcolleges zijn in de praktijk eigenlijk ook een soort van werkgroepen. Het is voor mij dus best makkelijk om even aan de docent te vragen of ik naar de wc mag, en er zijn ook regelmatig pauzes. Het blijft wel fijn als de docenten jou een beetje kennen en van je situatie af weten. Als je tegen problemen aanloopt, probeer dat dan ook zo snel mogelijk te bespreken. Docenten zijn vaak best flexibel als ze jouw situatie een beetje kennen.

Goed naar jezelf luisteren

Er komt natuurlijk veel meer kijken dan het studeren alleen. Studeren gaat ook om vrienden maken, leuke dingen doen, studieverenigingen, evenementen, uitgaan en zoveel meer. Dat waren misschien ook wel de dingen waar ik het meeste naar uit keek. Toch werd ik ook super nerveus van het idee. Het was misschien ook wel een soort onderliggende angst om niet goed mee te kunnen doen met iedereen. Ik wist van mezelf dat uitgaan het sowieso niet zou worden (tenminste niet het stereotype beeld dat ik had). Zou ik mezelf de hele tijd dan moeten uitleggen? Zouden anderen dat wel begrijpen? Uiteindelijk ben ik bevriend geraakt met super lieve en begripvolle mensen, die angst is zeker een stuk minder geworden. Maar het blijft altijd wel een struggle tussen mijn eigen behoeftes en die van anderen.

Daarom is mijn belangrijkste advies om gewoon goed naar jezelf te luisteren. Het is makkelijk om jezelf met anderen te vergelijken maar dan zit je jezelf alleen maar in de weg. Het is niet leuk maar er gaan gewoon momenten zijn dat je merkt dat je ‘anders’ bent. Ik heb dat vaak als anderen vertellen over hun plannen of hun weekend. Al die leuke dingen de ze gaan doen of al gedaan hebben! Of je ook mee komt dansen op donderdag en dan vrijdag avond nog even wat drinken om zaterdag lekker samen naar de markt te gaan. Alleen al bij het idee word ik moe, maar dat is helemaal niet erg. Het is niet ‘ongezellig’ maar rekening houden met jouw lichaam en jouw gezondheid. Doordat ik dat vanaf het begin af aan heel duidelijk heb gemaakt naar anderen doet niemand daar moeilijk over.

Vertrouwen in jezelf

Een lang stuk tekst om je eigenlijk te vertellen dat je vertrouwen moet hebben in jezelf 😉 Door contact op te nemen met een decaan wordt er al een hele hoop duidelijk over wat de mogelijkheden zijn. Als je dan ook nog eens goed van jezelf weet wat je nodig hebt zodat het gaat lukken, en goed de stof bijhoudt gaat het zeker goed komen. En als het een keer fout gaat, ja dat hoort er ook gewoon bij. Helemaal niemand is perfect dus het zou ook niet eerlijk zijn om dat van jezelf te vragen. Als je nu nog vragen, twijfels of juist tips en advies hebt laat deze dan achter in de comments! Ik vind het altijd fijn om de ervaringen van anderen te lezen.

Chronisch ziek maar je wilt wel studeren? Heb je geen idee hoe je dat met aanpakken? In deze blogpost bespreek ik enkele tips en wat ervaringen over studeren als je chronisch ziek bent.

Dit vind je misschien ook leuk..

2 comments

Catharina juni 9, 2019 - 4:13 pm

Mooi artikel Claire! Ik wou dat ik dit had gelezen toen ik studeerde… Maar toen was er niet eens een naam voor wat er mis was met mij. Ik hoop dat alles goed verloopt met de rest van je studies. Wat jij doet is echt zó moedig, daar snappen je medestudenten geen bal van. Dat je niet opgeeft, maar de dingen dit keer op jouw manier doet: petje af! Veel succes!!

Reply
bijzonderautoimmuun juni 28, 2019 - 1:09 pm

Dankjewel voor je lieve reactie Catharina! Ik geef zeker niet op!

Reply

Laat een Bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer lezen