Gehakt in Nomatensaus (AIP, Paleo, Glutenvrij, Lactosevrij)

door Claire
Gehakt in Nomatensaus (AIP, Paleo, Glutenvrij, Lactosevrij)

Nomatensaus? Je zit zeker te denken dat ik een typefout heb gemaakt! Gelukkig is dat niet zo (maar zeg het gerust als ik dat wel doe). Nomatensaus is een tomatensaus maar dan zonder tomaten, de smaak is bijna identiek en maakt gerechten als lasagna en pasta helemaal af. De bieten geven een rode kleur aan de saus maar ik denk dat het vooral de wortels en de kruiden zijn die het zo’n goede smaak geven.

Af en toe maak ik de AIP Lasagna van Real Plans, deze is echt een aanrader! Dit recept is zó goed dat ik soms het idee heb dat ik gewoon tomaten zit te eten. Als er dan saus over blijft, gebruik ik deze om de restjes van de week in te bakken. Laatst had ik dus gehakt, knolselderij en boerenkool over en daar heb ik dit recept mee gemaakt. Het is super makkelijk en vooral fijn omdat het net zo lekker is als je het opwarmt. Dit neem ik dan ook graag mee als ik ergens naartoe moet, of het staat in de vriezer voor als ik na een drukke dag thuis kom.

Zoals ik al zei is dit echt een recept om de restjes van de week mee op te bakken. Ik gebruik knolselderij maar ik heb het ook geprobeerd met koolraap en dat is ook om te smullen. De koolraap maakt het net wat zoeter.

Voor de saus kun je het recept gebruiken van de AIP Lasagna van Real plans. Deze gebruik ik ook en die werkt perfect. Er overheen strooi ik een mengsel van kokosmeel, zout, knoflookpoeder, uienpoeder en oregano. Dat geeft een beetje een kaassmaak. Veel mensen gebruiken edelgistvlokken maar ik heb het idee dat ik daar niet zo goed op reageer (en ik heb het niet meer in huis) dus was dit een fijn alternatief.

Gehakt in Nomatensaus (AIP, Paleo, Glutenvrij, Lactosevrij)
Gehakt in Nomatensaus (AIP, Paleo, Glutenvrij, Lactosevrij)

Gehakt in Nomatensaus

Claire Nomatensaus? Je zit zeker te denken dat ik een typefout heb gemaakt! Gelukkig is dat niet zo (maar zeg het gerust als… Recepten Gehakt in Nomatensaus (AIP, Paleo, Glutenvrij, Lactosevrij) European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingrediënten

 • Real Plan Faux-mato Sauce (de link in de tekst)
 • 500 gr. gehakt
 • 1 kleine Knolselderij
 • 1 ui
 • 2-3 knoflook teentjes
 • bladgroenten naar keuze
 • 2 el rundvet of kokosolie
 • 2 tl basilicum (gedroogd)
 • 1 tl oregano (gedroogd)
 • In plaats van kaas:
 • 1 el kokosmeel
 • 1/2 tl uienpoeder
 • 1 tl oregano
 • snufje zout

Bereiding

Maak de nomatensaus van Real Plans van te voren of begin met het maken zodra de knolselderij aan het bakken is.

Snij de ui en knoflook klein, bak het een paar minuten in de pan met het vet of de olie.

Ondertussen snij je de knolselderij door de helft, hierdoor kun je makkelijk de schil en de wortels eraf snijden met een mes. Vervolgens snij je het in kleine blokjes zodat het in de keukenmachine past.

Bak de knolselderij mee met de ui en knoflook. Doe dit voor ongeveer 15 minuten of tot het zacht is geworden.

Voeg het gehakt bij het mengsel en laat het een paar minuten bakken. Goed roeren.

Afhankelijk van welke bladgroenten je gebruikt kun je deze nu toevoegen. Ik gebruik vaak verse boerenkool, maar diepvries groenten of bijvoorbeeld andijvie kun je beter op het laatst er doorheen roeren.

Na 10 minuten zal het gehakt gebakken zijn en kun je de saus, oregano en basilicum erbij doen. Even warm laten worden en smullen maar!

Dit vind je misschien ook leuk..

2 comments

Petra Nicolai maart 19, 2021 - 4:56 pm

Is zaatar AIP ?
Ik heb chron en start met AIP
Hartelijk groeten
Petra nicolai

Reply
Claire juni 15, 2021 - 4:22 pm

Hoi Petra, sorry voor mijn late reactie! Had geen melding gekregen van je reactie. Zaatar zelf is wel aip, maar de mixen die al bereid zijn en verkocht worden in de (super)markt zijn dat meestal niet omdat ze vaak nachtschades of zaden bevatten. Hoop dat dit duidelijkheid geeft!

Reply

Laat een Bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer lezen